Vitamin D-mangel blant innvandrere

0
94

Haakon Meyer ved Folkehelseinstituttet sier at eldre som er mye inne, personer som bor der det er lite sollys og enkelte innvandrergrupper, spesielt fra det indiske kontinentet er spesielt utsatt for mangel på vitamin D.

– Dette gjelder blant andre innvandrere fra Pakistan, India og Sri Lanka. Dette har noe med andre solingsvaner å gjøre. De unngår ofte å gå ute i sola, og jo mer pigmentert hud man har, jo lengre tid tar det å danne D-vitamin i sola, sier Meyer.

Lett mangel på Vitamin D fører til økt risiko for sykdommer som beinskjørhet og beinbrudd, for eksempel lårhalsbrudd. Vitamin D-mangel trenger imidlertid ikke gi symptomer, eller tilstanden kan gi vage symptomer.

Man bør passe på, spesielt i vintermånedene vi er i nå

– De siste årene har det vært veldig mye fokus på vitamin D. Det har vært en bølge med veldig stor interesse og det har rett og slett vært en opphausset stemning rundt dette. D-vitamin er viktig, men det viktigste er å unngå å ha altfor lite inntak av det. Man bør passe på, spesielt i vintermånedene vi er i nå, sier overlege Haakon Meyer ved Folkehelseinstituttet til Dagsavisen.

Men for å unngå at nivået på D-vitamin synker om vinteren, anbefaler legen at man spiser mat med mye D-vitamin, spesielt i vinterhalvåret, eller tar kosttilskudd.

– Dette kan man gjøre ved å spise for eksempel fet fisk, eller ta tilskudd i form av tradisjonell norsk tran eller en multivitamin-tablett. Det bemerkes at det er ganske få matvarer som er gode vitamin D-kilder. Men den grønne ekstra lettmelka og smør og margarin er gode kilder.

Meyer påpeker at flere tiltak som er satt i gang, som tilsetting av D-vitamin i matvarer og melk, har vist seg å være forebyggende.