1. januar 2025 ble det forbudt å gifte seg med søskenbarn i Norge. Dette har ikke vært vanlig praksis blant nordmenn, selv om det har skjedd i historien – spesielt på små plasser.
Med innvandrere har praksisen blitt større i Norge, spesielt blant innvandrere fra land i Nord-Afrika, Midtøsten, Vest-Asia og Sør-India. Det betyr selvsagt ikke at alle fra disse landene er gift med søskenbarn, men at det er mer vanlig med slike ekteskap blant nordmenn med innvandrerbakgrunn, enn det er blant nordmenn med norske forfedre. Hvorfor er ekteskap mellom søskenbarn et problem?
Støtter lovforbudet
Organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold) jobber for at innvandrere skal ha økt deltakelse, tillit og tilhørighet til det norske samfunnet. Som organisasjon er de glade for det nye lovforbudet mot å gifte seg med søskenbarn og andre nære slektninger.
–Vi har jobbet for dette lovforbudet, forteller Sarah Gaulin, daglig leder i LIM. Hun gir helsemessige årsaker og tilfeller av tvangsekteskap som grunn. Hun tror at ekteskap mellom kusine og fetter først og fremst handler om tradisjon og kultur.
Vi har sett konsekvensene av slike ekteskap.
– Noen tenker at det er bra å gifte seg med slektninger. Hvis du gifter deg med din egen slekt, så holder du blodlinjen din ren. Men vi har sett konsekvensene av slike ekteskap. Det finnes ungdommer som har blitt tvunget inn i ekteskap de ikke ønsker, mens andre må leve liv med store helseutfordringer og alvorlige sykdommer som de har fått fordi foreldrene var i nær slekt.
Vanskelig å kontrollere
Hvordan tror du det nye lovforbudet vil fungere i praksis?
– Vi er nysgjerrige på hvordan loven vil bli praktisert. Jeg selv giftet meg for ikke lenge siden. Før ekteskapet måtte vi begge fylle ut egenerklæring for å søke om ekteskapsattest. Her var det spørsmål om statsborgerskap, og om vi var i nær slekt. Der måtte vi krysse JA eller NEI.
Da kan man jo lyve. Burde det ikke være litt mer kontroll?
– Personlig liker jeg at ting er tillitsbasert. Det er vanskelig å si hvordan det skal gjøres annerledes. Om man tar stikkprøver basert på navn, så kan det bli diskriminering. I Sverige og Danmark diskuterer de om de skal ha slektskapsprøver og tester før familiegjenforeninger. Kanskje DNA-test ved familiegjenforening, kan være en løsning i Norge også. Da blir det likt for alle. Det vil gjelde alle som gifter seg med noen fra utlandet.
Blitt skjelt ut
Har det vært tøft å være en organisasjon som fronter forbud mot søskenbarnekteskap?
–I Norge har vi fått saklig og god respons på kronikker og utspill i media, men i Sverige har jeg fått telefoner fra folk som skjeller meg ut, forteller Sarah Gaulin. Hun tror at årsaken kan være at Sverige har større problemer enn Norge, og at det bor flere innvandrere der. I Norge kjenner liksom alle hverandre.
Nye ekteskap mellom nære slektninger, vil ikke bli godkjent i Norge.
Hva gjør du hvis du allerede er lykkelig gift med et søskenbarn?
Som alle andre lover, har denne nye loven ingen tilbakevirkende kraft. Det betyr at de som allerede er gift med en nær slektning, kan fortsette å være gift, hvis de ønsker det. Men nye ekteskap mellom nære slektninger, vil ikke bli godkjent i Norge. Slike ekteskap vil heller ikke bli godkjent hvis de er inngått i et annet land etter 1.1.2025.
Visste du det?De kongelige i Europa, inkludert Norge, har hatt tradisjon for å gifte seg med søskenbarn. Norges første konge og dronning etter unionsoppløsningen i 1905, Kong Haakon VII og Dronning Maud, var fetter og kusine. Det samme var Kong Olav V og Kronprinsesse Märtha. Vår nåværende konge, H.M. Kong Harald brøt denne tradisjonen ved å gifte seg med Sonja Haraldsen, ei kvinne fra folket. |
Leger i Midtøsten fraråder ekteskap mellom søskenbarnI flere land i Midtøsten jobbes det med å fremme «sunne ekteskap». Ekteskap mellom søskenbarn og andre nære slektninger frarådes. Utrop har kontaktet en muslimsk lege fra Midtøsten som har hatt dette som sitt arbeidsfelt. Vedkommende skriver dette om temaet: Flere sykdommer er et direkte resultat av ekteskap mellom nære slektninger. Noen av sykdommene som rammer barn på grunn av slektskap, er: – Thalassemi Faren ved disse sykdommene er at de ikke har noen kur og varer livet ut. Det betyr at barnet og dets familie vil lide i lang tid, og sykehus vil være deres andre hjem på grunn av de alvorlige helsekrisene som gjentatte ganger rammer barnet. Kostnadene for medisinsk behandling for barnet er svært dyre, og det uunngåelige resultatet er en uproduktiv familie og en stor økonomisk belastning på helsebudsjettet. Islams mening: |