Au pair-ordningen fjernes med umiddelbar virkning

0
18

I mars i fjor ble et forslag om å skrote ordningen sendt på høring. Regjeringen har nå altså konkludert med at det ikke lenger skal bli mulig å søke opphold som au pair i Norge.

– Den tiden der au pair-ordningen reelt sett var en kulturutvekslingsordning, er forbi. Vi må tørre å kalle ordningen det den er: Underbetalt arbeidskraft, sier Per Vidar Kjølmoen, som er stortingsrepresentant og fagligpolitisk ansvarlig for Arbeiderpartiet.

Han sier i en pressemelding at regjeringen vil ha et arbeidsliv med skikkelige arbeidsforhold, også når arbeidet skjer i hjemmet. LO-nestleder Sissel Skoghaug støtter ikke uventet avgjørelsen.

– Mennesker som er i jobb, skal ha riktig lønn og gode arbeidsvilkår. Det har ikke vært tilfelle i au pair-ordningen. Skal man ansette noen til å jobbe hjemme hos en, må man betale skikkelig lønn, sier Skoghaug.

Hun viser også til flere tilfeller der au pairen blir utnyttet.

I april i fjor var det 1.100 personer med gyldig au pair-tillatelse i Norge. 85 prosent av dem kom fra Filippinene. Au pairer får betalt snaut 6.000 kroner i måneden i tillegg til kost og losji.